/en/file/show/javno-468x60.jpg
03 Nov 2011 / 12:25 Skockajte budžet Danko Ćosić: Transparentnost u upravljanju javnim finansijama

Danko Ćosić, koordinator projekta „Oko javnih finansija“ gostovao je u emisiji „U središtu pažnje“ na Prvom programu Radio Beograda, gde je predstavljajući koncept „Skockajte budžet“, govorio o trasnparentnosti u upravljanju javnim finansijama.

/en/file/show/danko cosic naslovna.jpg

Ćosić je gostujući u emisiji rekao da kada se u Srbiji govori o upravljanju javnim finansijama, uglavnom se razmišlja se na nivou trošenja novca, dok se ne postavlja pitanje odgovornosti za rezultate ili efekte u društvu koje će taj novac ostvariti.

„Program ‘Oko javnih finansija' ima za cilj da pomogne građanim da bolje razumeju dileme i okolnosti po kojima se usvaja budžet, ali i da doprinese podizanju svesti o upravljanju javnim finansijama“ – kazao je Ćosić.

On je istakao da je neophodno postići određeni nivo odgvornosti u planiranju, ne samo trošenja već i  efekata koje taj novac treba da postigne.

„Pitanje transparentnosti zapravo nije samo pitanje dostupnosti određenih dokumenata, već pre svega razumljivosti tog dokumenta, pri tom veoma je važno da se zna od čega se sastoji svaki budžet“.

Ćosić je rekao da je u savremenom upravljanju javnim finansijama već dugo postoji koncept programskog budžetiranja gde se budžeti više ne izražavaju kao troškovne linije već se pojavljuje koncept u kojem država prepoznaje određene probleme koje pretvara u ciljeve i menhanizme za rešavanje tih problema.

„Ti mehanizmi su zapravo programi kojima država govori ne samo šta želi da postigne u određenom vremenskom periodu, već na koji način i po koju cenu“ – kazao je on.

Ćosić je istakao da se upravljanje javnim finansijama u Srbiji nije promenilo desetinama godina unazad i da rešenje vidi upravo u konceptu programskog budžetiranja, koje podrazumeva detaljno planiranje aktivnosti za razliku od tzv. linijskog budžeta koji je trenutno u pretežnoj upotrebi u Srbiji.

Programsko budžetiranje je jedan od principa u reformi javnih finansija koje zastupaju Birn Srbija i Pro koncept u okviru svog programa „Oko javnih finansija“.

Na ovom linku možete preslušati kompletan snimak emisije "U središtu pažnje"

site comments powered by Disqus

Video

Skockjate budžet

Javno

Javno je otvorena i potpuno pretraživa baza podataka. U njoj su predstavljene hiljade dokumenata o javnoj potrošnji, koje tim BIRN Srbije sakuplja od 2010 godine. Javno je deo šire ideje, oličene u portalu www.skockajtebudzet.rs, da se javnosti pruže redovne i proverene informacije o tome na koji način institucije upravljaju našim novcem.

© Skockajte Budžet 2009. Sva prava zadržana
Birn ProConcept